Все си мислим, че някои неща са вечни, а изведнъж 

...
Все си мислим, че някои неща са вечни, а изведнъж 
Коментари Харесай

Грета Турнберг на 18: Не казвам на хората какво да правят

Все си мислим, че някои неща са безконечни, а изведнъж  действителността ни показва колко бързо светът върви напред (и да, може би през това време ние остаряваме). Така звучи и новината, че шведската екоактивистка Грета Тунберг стана на 18 години. Кога мина това време?! Вече приказваме за госпожица, която е спряла да си купува нови облекла и има мнение по въпроса за какво хората основават потомство, а не за дете. 

Едва 15-годишна, тя даде началото на акция за отбрана на климата, която стартира от учебната й стачка и се трансформира в международно придвижване.

Тунберг притегли вниманието през август 2018 година, когато пропускаше учебно заведение, с цел да стачкува всеки петък пред шведския парламент.

Тези прояви сложиха началото на международното придвижване " Петъци за бъдещето ", чиито почитатели проведоха климатични стачки на всички места по света. Към нея се причислиха деца от Стокхолм, а скоро по-късно идеята й обхвана почти целия свят.

Тя се трансформира в същински феномен. Активизира милиони хора в отбрана на климата. Думите ѝ се наблюдават от всички международни медии. Среща се с държавни глави и приказва пред Организация на обединените нации. Има биографии за нея и даже книга с цитати от речите й.

Грета Тунберг беше номинирана за Нобелова премия за мир през 2019 година, а списание " Тайм " я разгласи за един от най-влиятелните хора на планетата.

Днес Грета продължава да е ентусиазъм за милиони деца и младежи по целия свят, които взимат образец от нея и предявяват претенции за взимане на ограничения против климатичните промени. Не претендира да е разкрила някакви нови истини. По-скоро приканва хората най-сетне да вземат под внимание това, което – според нея – е от дълго време научно потвърдено, и да стартират да работят. 

 
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Greta Thunberg (@gretathunberg)

Тя вече е на 18 и има право да подписва брак, да ръководи автомобил и да гласоподава на идващите избори за шведски парламент през 2022 година Не съди хората, които имат разнообразни показа за опазването на околната среда. 

Преди години Грета спря да лети със аероплан за дълги полети. Вместо това пътуваше с лодка или трен. Тя е веган и споделя, че е спряла да употребява " неща ". Запитана какво мисли за известни персони, които приказват за изключителни климатични обстановки, до момента в който летят по света, тийнейджърката отхвърли да ги подлага на критика, макар че предизвести, че други биха могли.

" Не ме интересува ", споделя тя пред списание Sunday Times. " Не споделям на никого другиго какво да прави, само че има риск – когато надавате силен глас за тези неща, а не ги спазвате, до момента в който проповядвате, тогава ще бъдете критикувани и всичко, което казвате, няма да бъде взето насериозно. "

Избягването на дълги полети е един от най-ефективните способи хората да понижат нездравословните въглеродни излъчвания, само че най-голямото влияние би дошло от неналичието на деца, това настояват изследванията, на които Грета се уповава. Въпреки това Тунберг няма намерение да казва на хората да не се развъждат.

" Не мисля, че е егоистично да имаш деца ", споделя тя. " Проблемът не е в хората, а в нашето държание. "

Въпреки че животът й е радикално друг от живота на елементарния младеж, Грета не счита, че нещо й липсва. Включително когато става дума за решението й да не си купува облекла – нещо, което е немислимо за девойките на нейната възраст.

" Най-лошият вид е да си закупувам облекла втора ръка. Нямам потребност от нови облекла. Познавам хора, които имат доста облекла, мога да желая от тях на заем нещо, от което не се нуждаят. За мен това не е всеотдайност ", безапелационна е Грета Тунберг,

 
Грета Тунберг: Две години в битката с климатичните промени са изгубени в безучастие
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР